Авиопревозвачи в България се готвят да съдят държавата и да алармират

...
Авиопревозвачи в България се готвят да съдят държавата и да алармират
Коментари Харесай

Авиопревозвачи заплашват държавата със съд

Авиопревозвачи в България се готвят да съдят страната и да сигнализират Европейска комисия за финансовата помощ, която държавното управление гласоподава предходната сряда. Според решението на кабинета поддръжката, която бе утвърдена от Европейската комисия през март, би трябвало да покрие отговорности към 31 декември 2019 година, а не такива, насъбрани в последните две години, в резултат на пандемията. Това излиза наяве от отворено писмо от Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ) до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, транспортния министър Николай Събев и ръководителя на транспортната комисия в Народното събрание Борислав Гуцанов.

От асоциацията декларират изрично, че в това няма никаква икономическа и пазарна логичност и тази помощ няма да отиде по предопределение, а точно за превъзмогване на следствията от пандемията.

От сектора упорстват в текста на бъдещото Постановление на Министерски съвет, с което ще се дефинират изискванията за разпределение на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата ще се усвоят за непокрити закрепени разноски в интервала 1 март 2020-31 декември 2021 година

От Асоциацията напомнят, че едвам през септември предходната година 46-то национално заседание утвърди отпущането на финансова помощ за авиационните превозвачи в България. Противно на всякаква логичност обаче текстът, гласуван в „ Закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет за 2021 година “, планува средствата „ да се дават за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и отговорности по контракти за действен лизинг на въздухоплавателни средства, настоящо дължими към 31 декември 2019 година “

„ По безусловно необясними аргументи българският законодател реши средствата по смисъла на Временната рамка за превъзмогване на следствията за стопанската система от COVID-19 да бъдат усвоени за погасяване на отговорности в интервала преди пандемията “, показва ръководителят на асоциацията Тодор Иванджиков.  

Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ) е учредена през октомври 2020 година. В нея членуват над 25  превозвачи и обслужващите ги компании - наземни оператори, ремонтни бази, образователни центрове, компании за произвеждане на безпилотни апарати, дронове и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР